przepisy

Zupa curry z tofu i boczniakami

zupa curry z boczniakami i tofu

Aromatyczna zupa curry z tofu i boczniakami to świetny pomysł na obiad, z którym dostarczysz sobie mnóstwo błonnika, białka i przede wszystkim smaku.

Zupa curry z tofu I boczniakami jest przygotowana z prostych składników, które z pewnością dostaniesz w większych supermarketach takich jak LIDL czy Biedronka.

Korzystając z gotowej mieszanki warzyw w słupkach oszczędzasz mnóstwo czasu. A jeśli gotujesz danie dla 2-3 osób gwarantuję, że będzie to świetny obiad na dwa dni, którym się najesz!

Zupa curry z tofu i boczniakami

(4 porcje)

  • 2 kostki tofu naturalnego
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 250g boczniaków (1 opakowanie)
  • 200g pieczarek (lub taka ilość boczniaków)
  • 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej w paskach (450g)
  • 1 puszka mleczka kokosowego light
  • 1 szklanka bulionu roślinnego lub mięsnego (może być także bulion z kostki lub ze słoiczka)
  • przyprawy: 2 łyżeczki curry w proszku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, opcjonalnie chilli wg uznania, 4 łyżki sosu sojowego (i ew. więcej do smaku)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • makaron ryżowy lub makaron udon
  • do podania: sezam biały, posiekana pietruszka lub świeża kolendra

Sposób przygotowania zupy curry z tofu i boczniakami:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Boczniaki opłucz i porwij na cienkie paski. Pieczarki pokrój na plasterki. Tofu pokrój w dużą kostkę.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę do zarumienienia. Następnie wrzuć boczniaki i smaż aż się zarumienią.
  3. Do boczniaków dorzuć pieczarki i smaż do odparowania wody i przesmażenia grzybów. Pod koniec dorzuć czosnek i wymieszaj chwilę.
  4. Następnie dodaj włoszczyznę. Przesmaż ją chwilę, a potem zalej mleczkiem kokosowym i bulionem warzywnym.
  5. Dodaj przyprawy (polecam dodawać je także wg własnego uznania) i tofu.
  6. Gotuj zupę na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 25-30 minut. Podawaj z makaronem (jeśli korzystasz z makaronu udon – 1 opakowanie powinno być wystarczające dla 2 porcji zupy), sezamem i opcjonalnie kolendrą lub posiekaną pietruszką na wierzchu.

PS.: Zupa najlepiej smakuje na 2-gi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzą i wejdą w głąb tofu.

Jeśli chcesz zacząć gotować więcej zdrowych, smacznych i prostych posiłków, ale brakuje Ci pomysłów, wypróbuj przepisy dostępne w moich e-bookach oraz jadłospisach.

Powrót do listy

Polecane posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *