Aromatyczna zupa curry z tofu i boczniakami to świetny pomysł na obiad, z którym dostarczysz sobie mnóstwo błonnika, białka i przede wszystkim smaku.
Zupa curry z tofu I boczniakami jest przygotowana z prostych składników, które z pewnością dostaniesz w większych supermarketach takich jak LIDL czy Biedronka.
Korzystając z gotowej mieszanki warzyw w słupkach oszczędzasz mnóstwo czasu. A jeśli gotujesz danie dla 2-3 osób gwarantuję, że będzie to świetny obiad na dwa dni, którym się najesz!
Zupa curry z tofu i boczniakami
(4 porcje)
- 2 kostki tofu naturalnego
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 250g boczniaków (1 opakowanie)
- 200g pieczarek (lub taka ilość boczniaków)
- 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej w paskach (450g)
- 1 puszka mleczka kokosowego light
- 1 szklanka bulionu roślinnego lub mięsnego (może być także bulion z kostki lub ze słoiczka)
- przyprawy: 2 łyżeczki curry w proszku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, opcjonalnie chilli wg uznania, 4 łyżki sosu sojowego (i ew. więcej do smaku)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- makaron ryżowy lub makaron udon
- do podania: sezam biały, posiekana pietruszka lub świeża kolendra
Sposób przygotowania zupy curry z tofu i boczniakami:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Boczniaki opłucz i porwij na cienkie paski. Pieczarki pokrój na plasterki. Tofu pokrój w dużą kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę do zarumienienia. Następnie wrzuć boczniaki i smaż aż się zarumienią.
- Do boczniaków dorzuć pieczarki i smaż do odparowania wody i przesmażenia grzybów. Pod koniec dorzuć czosnek i wymieszaj chwilę.
- Następnie dodaj włoszczyznę. Przesmaż ją chwilę, a potem zalej mleczkiem kokosowym i bulionem warzywnym.
- Dodaj przyprawy (polecam dodawać je także wg własnego uznania) i tofu.
- Gotuj zupę na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 25-30 minut. Podawaj z makaronem (jeśli korzystasz z makaronu udon – 1 opakowanie powinno być wystarczające dla 2 porcji zupy), sezamem i opcjonalnie kolendrą lub posiekaną pietruszką na wierzchu.
PS.: Zupa najlepiej smakuje na 2-gi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzą i wejdą w głąb tofu.
Jeśli chcesz zacząć gotować więcej zdrowych, smacznych i prostych posiłków, ale brakuje Ci pomysłów, wypróbuj przepisy dostępne w moich e-bookach oraz jadłospisach.
-
E-book GOTUJ PYSZNIE I PROSTO 2.0
59 zł -
E-book GOTUJ PYSZNIE PROSTO 1.0
49 zł -
Jadłospis dla zabieganych
139 zł -
Jadłospis jesienny
139 zł -
Jadłospis letni
139 zł -
Jadłospis wiosenny
89 zł – 139 zł -
Pakiet 3 e-booków
Original price was: 177 zł.119 złCurrent price is: 119 zł.Poprzednia najniższa cena: 119 zł.
-
Pakiet jadłospisów wiosna-lato
Original price was: 278 zł.229 złCurrent price is: 229 zł.Poprzednia najniższa cena: 229 zł.
-
Pakiet jadłospisów zabieganej jesieniary
Original price was: 278 zł.229 złCurrent price is: 229 zł.Poprzednia najniższa cena: 229 zł.