przepisy

Zupa curry z tofu, boczniakami i ryżem

Jesteś fanką kuchni azjatyckiej? Lubisz proste rozwiązania na lunch? Albo może szukasz pomysłu na obiad – inny niż dotychczas?

Przedstawiam Ci ekspresową zupę curry100% roślinna, odżywcza i wartościowa, a w dodatku nasyci Ciebie i Twoich bliskich na długo – dzięki sporej ilości błonnika i warzyw 😉

Składniki (na 4 porcje):

  • puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • mieszanka mrożonych warzyw chińskich (250g – u mnie to było pół opakowania)
  • 2 ząbki czosnku
  • boczniaki – 1 opakowanie (250g)
  • tofu naturalne – 1 kostka (180g)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (ja przygotowuję sobie wege rosól, zagotowuję w słoiki i później mogę zrobić na nim zupy – polecam!; opcja alternetywna – rozpuścić kostkę rosołową w wodzie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, 2 łyżki curry w proszku, świeża kolendra
  • do podania: ryż / makaron ryżowy

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Boczniaki umyj i rozdziel na drobne kawałki wzdłuż przebiegu blaszki grzyba. Wrzuć je na rozgrzaną oliwę i podsmażaj, aż wyparuje z nich nadmiar wody i zaczną się lekko rumienić.
  2. Kiedy boczniaki będą już podsmażone dodaj mieszankę warzyw chińskich oraz pokrojony w plasterki czosnek. Całość podsmażaj aż warzywa będą miękkie.
  3. Do grzybów i warzyw dodaj bulion, mleczko koko oraz pokrojone w kostkę tofu i przyprawy. Posiekaj kolendrę i możesz dorzucić część do gotującej się jeszcze zupy, a resztą posypać na wierzch, gdy już będziesz ją serwować.
  4. Gotową zupę podawaj z ugotowanym ryżem bądź makaronem ryżowym.

I gotowe! Możesz cieszyć się swoją mini Azją w kuchni 😉 U nas po prostu wykorzystaliśmy fakt, że zupy wyszło tyle i mieliśmy obiad gotowy na dwa dni! Gorąco polecam – mniej gotowania i mniej sprzątania = więcej czasu dla siebie!

Powrót do listy

Polecane posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *