Jesteś fanką kuchni azjatyckiej? Lubisz proste rozwiązania na lunch? Albo może szukasz pomysłu na obiad – inny niż dotychczas?
Przedstawiam Ci ekspresową zupę curry – 100% roślinna, odżywcza i wartościowa, a w dodatku nasyci Ciebie i Twoich bliskich na długo – dzięki sporej ilości błonnika i warzyw 😉
Składniki (na 4 porcje):
- puszka mleczka kokosowego (400ml)
- mieszanka mrożonych warzyw chińskich (250g – u mnie to było pół opakowania)
- 2 ząbki czosnku
- boczniaki – 1 opakowanie (250g)
- tofu naturalne – 1 kostka (180g)
- 2 szklanki bulionu warzywnego (ja przygotowuję sobie wege rosól, zagotowuję w słoiki i później mogę zrobić na nim zupy – polecam!; opcja alternetywna – rozpuścić kostkę rosołową w wodzie)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz czarny, 2 łyżki curry w proszku, świeża kolendra
- do podania: ryż / makaron ryżowy
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Boczniaki umyj i rozdziel na drobne kawałki wzdłuż przebiegu blaszki grzyba. Wrzuć je na rozgrzaną oliwę i podsmażaj, aż wyparuje z nich nadmiar wody i zaczną się lekko rumienić.
- Kiedy boczniaki będą już podsmażone dodaj mieszankę warzyw chińskich oraz pokrojony w plasterki czosnek. Całość podsmażaj aż warzywa będą miękkie.
- Do grzybów i warzyw dodaj bulion, mleczko koko oraz pokrojone w kostkę tofu i przyprawy. Posiekaj kolendrę i możesz dorzucić część do gotującej się jeszcze zupy, a resztą posypać na wierzch, gdy już będziesz ją serwować.
- Gotową zupę podawaj z ugotowanym ryżem bądź makaronem ryżowym.
I gotowe! Możesz cieszyć się swoją mini Azją w kuchni 😉 U nas po prostu wykorzystaliśmy fakt, że zupy wyszło tyle i mieliśmy obiad gotowy na dwa dni! Gorąco polecam – mniej gotowania i mniej sprzątania = więcej czasu dla siebie!