przepisy

Wegańskie pankejki z ciecierzycy

Pancake’s kojarzą się z kuchnią amerykaską – a ta z kolei z tłuszczem, totalnie niezdrowym jedzeniem i otyłością – przynajmniej mi, nie wiem jak Tobie!

Nietrudno znaleźć przepis na ich zdrowszą wersję. Ja sama w sumie nigdy nie miałam okazji zrobić takich tradycyjnych American Pancake’s. Zawsze była to już ich „fit” wersja – twarogowe, bananowe, jaglane, ciecierzycowe

Na te ostatnie zapraszam Cię już dziś!

Składniki potrzebne do przygotowania wegańskich pankejków z ciecierzycy:

  • 120g mąki z ciecierzycy
  • 1 banan (około 120g)
  • 100g wody (możesz zamienić dowolnym mlekiem roślinnym lub krowim w ilości 100ml)
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie: ekstrakt waniliowy, cynamon, kakao, wiórki kokosowe

Sposób przygotowania wegańskich pankejków z ciecierzycy:

  1. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, aby nie było w niej grudek.
  2. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, na któej będziesz smażyć swoje pankejki. Wylewaj masę tak, aby była ona wielkości placuszków, podsmażaj pod przykryciem na małym ogniu do pojawienia się pęcherzyków powietrza, następnie obróć i podsmażaj około pół minuty.
  3. Czynność powtarzaj aż zrobisz wszystkie placuszki.
  4. Podawaj swoje placki! Ja zjadłam swoje z malinami i miodem pszczelim. Możesz użyć dowolnych, ulubionych dodatków, np.: jogurt naturalny i świeże owoce, jogurt kokosowy, daktylowy karmel, pasta kokosowa itp.

Ile to ma kalorii?

  • 500 kcal
  • 24g białka
  • 80g węglowodanów
  • 7g tłuszczu

Polecam Ci te placuszki z całego serca! Mega szybko się je robi. Jedyną przeszkodą może być kupno mąki z ciecierzycy. Najszęściej widzę ją w LIDL’u, więc myślę, że warto tam ją poszukać. Poza tym w sklepach ze zdrową żywnością 😉

Powrót do listy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *