Pancake’s kojarzą się z kuchnią amerykaską – a ta z kolei z tłuszczem, totalnie niezdrowym jedzeniem i otyłością – przynajmniej mi, nie wiem jak Tobie!
Nietrudno znaleźć przepis na ich zdrowszą wersję. Ja sama w sumie nigdy nie miałam okazji zrobić takich tradycyjnych American Pancake’s. Zawsze była to już ich „fit” wersja – twarogowe, bananowe, jaglane, ciecierzycowe…
Na te ostatnie zapraszam Cię już dziś!
Składniki potrzebne do przygotowania wegańskich pankejków z ciecierzycy:
- 120g mąki z ciecierzycy
- 1 banan (około 120g)
- 100g wody (możesz zamienić dowolnym mlekiem roślinnym lub krowim w ilości 100ml)
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ewentualnie: ekstrakt waniliowy, cynamon, kakao, wiórki kokosowe
Sposób przygotowania wegańskich pankejków z ciecierzycy:
- Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, aby nie było w niej grudek.
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, na któej będziesz smażyć swoje pankejki. Wylewaj masę tak, aby była ona wielkości placuszków, podsmażaj pod przykryciem na małym ogniu do pojawienia się pęcherzyków powietrza, następnie obróć i podsmażaj około pół minuty.
- Czynność powtarzaj aż zrobisz wszystkie placuszki.
- Podawaj swoje placki! Ja zjadłam swoje z malinami i miodem pszczelim. Możesz użyć dowolnych, ulubionych dodatków, np.: jogurt naturalny i świeże owoce, jogurt kokosowy, daktylowy karmel, pasta kokosowa itp.
Ile to ma kalorii?
- 500 kcal
- 24g białka
- 80g węglowodanów
- 7g tłuszczu
Polecam Ci te placuszki z całego serca! Mega szybko się je robi. Jedyną przeszkodą może być kupno mąki z ciecierzycy. Najszęściej widzę ją w LIDL’u, więc myślę, że warto tam ją poszukać. Poza tym w sklepach ze zdrową żywnością 😉