Nie masz co zrobić z nadmiarem jabłek w Twoim ogrodzie?
Może masz ochotę na pyszne ciasto – i to bez dodatku cukru?
Ja lubię jabłka. Lubię ciasta…. No to krótka piłka! Szarlotka, ale zamiast z cukrem to z erytrolem – mniej kalorii, niżsy indeks glikemiczny… KLASA! Zamiast masła jest tutaj olej kokosowy (dla osób unikających nabiału), a mąka użyta do tego ciasta to pełnoziarnista mąka – o większej zawartości błonnika oraz minerałów!
Ciasto smakuje bardzo dobrze – moim zdaniem jest super, bo nie jest jakieś ultra słodkie. Dzięki małej zawartości cukru może posłużyć jako np. część śniadania czy kolacji (tak! ciasto na kolację!).
Składniki potrzebne do przygotowania szarlotki z kruszonką bez dodatku cukru:
- mąka pszenna pełnoziarnista – 150g (około 1 szklanka)
- mąka pszenna biała – 150g (około 1 szklanka)
- erytrytol – 50g
- olej kokosowy – 120g
- jajka kurze – 2 sztuki
- miód pszczeli – 2 duże łyżki (50g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cynamonu, 1/2 łyżeczki olejku waniliowego, szczypta soli
- jabłka, obrane i pokrojone w półksiężyce – 800g
Jak przygotować szarlotkę z kruszonką bez dodatku cukru?
- Wymieszaj mąki, erytrytol, olej kokosowy, jaja kurze, proszek do pieczenia, olejek waniliowy i sól. Zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodóki na około 15 minut.
- Nastaw piekarnik na 180 st. Celsjusza, grzanie góra dół.
- Obierz jabłka, pokrój w półksiężyce i wymieszaj z cynamonem i miodem.
- Okrągłą blaszkę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozłóż na dnie. Wygładź, aby było równomiernie rozłożone. Piecz 15 minut.
- Po 15 minutach na ciasto wyłóż jabłka. Piecz 5-10 minut. Po tym czasie pokrusz na wierzch resztę ciasta i zapiekaj jeszcze 10 minut.
- Poczekaj do ostygnięcia ciasta i podawaj! Jeżeli lubisz, możesz zjeść np.: z łyżką jogurtu greckiego czy ulubionymi lodami!