Poznaj 5 najlepszych przepisów na owsiankę!
Owsianka to (moim zdaniem) najlepszy pomysł na śniadanie. Uwielbiam owsianki za to, że można je przygotować na milion różnych sposobów.
Owsianki możesz przygotować w wersji na szybko – kiedy czasu jest mało (np.: nocna owsianka). A kiedy masz poranek w stylu leniwym – pozwól sobie na ugotowanie czy upieczenie owsianki. Zdecydowanie polecam!
Pomysłów na owsiankę jest mnóstwo. Ja w dzisiejszym wpisie chcę się się z Tobą podzielić moimi ulubionymi przepisami na owsiankę.
Pieczona owsianka z malinami i masłem orzechowym – 5 najlepszych przepisów na owsiankę
Składniki na pieczoną owsiankę z malinami i masłem orzechowym:
- 4 łyżki płatków owsianych (40g)
- 1/2 banana
- 1 jajo kurze
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 50g napoju roślinnego lub mleka
- 1 garść malin (świeże lub mrożone)
- 1 łyżeczka masła orzechowego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 180°C, termoobieg.
- Płatki owsiane zblenduj razem z bananem, jajkiem, ksylitolem, proszkiem do pieczenia, solą, ekstraktem waniliowym oraz mlekiem na gładką masę.
- Przelej masę do małej kokilki, dodaj maliny i wmieszaj je łyżką w masę. Na wierzchu zrób kleksy z masła orzechowego.
- Owsiankę piecz 25 min. (do suchego patyczka).
Przepis na tą owsiankę pochodzi z e-booka Gotuj Pysznie i Prosto 2.0.
Nocna owsianka marchewkowa – 5 najlepszych przepisów na owsiankę
Składniki na nocną owsiankę marchewkową:
- 140g napoju migdałowego (ok. 1/2 szklanki)
- 6 łyżek płatków owsianych (60g)
- 3 łyżki jogurtu greckiego (60g)
- 1 garść borówek amerykańskich (ok. 50g)
- 1 marchewka (45g)
- 1 łyżka miodu pszczelego (24g)
- 1 łyżka rodzynek (15g)
- 1 łyżka wiórków kokosowych (6g)
- 1 łyżeczka nasion chia (5g)
- kilka kropli ekstraktu waniliowego, szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wrzuć do miski.
- Do marchewki dodaj płatki owsiane, napój migdałowy, jogurt grecki, chia i miód.
- Dodaj rodzynki, wiórki kokosowe, cynamon oraz ekstrakt waniliowy.
- Całość wymieszaj dokładnie. Przelej masę do słoiczka lub miseczki.
- Odstaw owsiankę na noc do lodówki pod przykryciem, aby płatki owsiane napęczniały.
- Owsiankę podawaj z borówkami lub innymi owocami jagodowymi.
Przepis na tą owsiankę znajdziesz w jadłospisach HORMONES IN BALANCE.
Nocna owsianka bananowa – 5 najlepszych przepisów na owsiankę
Składniki na nocną owsiankę bananową:
- 1 banan
- 100g napoju sojowego bez cukru (ok. 1/2 szklanki)
- 70g jogurt typu islandzkiego SKYR (1/2 opakowania)
- 1 garść malin (60g)
- 4 łyżki płatków owsianych (40g)
- 1 łyżeczka masła orzechowego (15g)
- 1 łyżeczka nasion chia (5g)
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć banana widelcem.
- W miseczce lub słoiczku wymieszaj banana, cynamon, jogurt, płatki owsiane, napój sojowy i nasiona chia.
- Przykryj miseczkę lub słoiczek i odstaw mieszankę na noc do lodówki.
- Następnego dnia wymieszaj swoją owsiankę. Na wierzchu owsianki wyłóż maliny (lub inne owoce jagodowe) i masło orzechowe. Podawaj.
Przepis na nocną owsiankę bananową pochodzi z diet dla zabieganych z LIDL’a oraz Biedronki.
Kakaowa owsianka z bananem – 5 najlepszych przepisów na owsiankę
Składniki na kakaową owsiankę z bananem:
- 5 łyżek płatków owsianych (50g)
- 1 łyżka kakao gorzkiego (10g)
- 1 łyżka ksylitolu, szczypta soli, kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego (240g)
- 1 banan (120g)
- 1 kostka czekolady gorzkiej do dekoracji (7g)
Sposób przygotowania:
- Płatki ugotuj na mleku z dodatkiem kakao, ksylitolu, soli i ekstraktu waniliowego – do momentu, gdy owsianka zacznie gęstnieć.
- Gotową owsiankę przełóż do miseczki.
- Na wierzchu ułóż pokrojonego w plastry banana i posiekaną kostkę czekolady.
Ten i inne pyszne przepisy znajdziesz w e-booku Gotuj Pysznie i Prosto 1.0.
Wegańska pieczona owsianka – 5 najlepszych przepisów na owsiankę
Składniki na wegańską pieczoną owsiankę:
- 6 łyżek płatków owsianych (60g)
- 1/3 szklanki napoju roślinnego lub mleka (90g)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 banana
- 1 garść borówek świeżych lub mrożonych
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 180°C, termoobieg.
- Płatki owsiane zmiksuj w melakserze naproszek. Siemię lniane zmiel.
- W blenderze zmiksuj płatki owsiane, napójroślinny, siemię lniane, masło orzechowe, syrop klonowy, proszek do pieczenia, banana, aromat i szczytpę soli.
- Masę przelej do małej foremki. Posyp borówkami. Możesz delikatnie je wmieszać w swoją masę.
- Owsiankę przełóż do piekarnika. Piecz 25-30 min. – do suchego patyczka.
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami oraz treściami? Zaobserwuj mnie na INSTAGRAMIE: @kasia.rozpendowska. Będzie mi miło, jeśli oznaczysz mnie na zdjęciu swojej owsianki!