Zdrow(sz)e słodycze wcale nie muszą być niesmaczne! Jeśli chcesz jeść zdrowo, ale nie chcesz rezygnować z obecności łakoci w swojej diecie – koniecznie wypróbuj te drożdżówki z owocami i kruszonką!
FIT DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI KRUSZONKĄ:
Składniki na 14 małych drożdżówek:
ROZCZYN:
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej, jasnej
- 125ml mleka (temp. ok. 40*C)
CIASTO:
- 100g mąki pszennej, jasnej
- 150g mąki owsianej lub orkiszowej
- szczypta soli
- 50g ksylitolu
- 1 jajko
- 50g masła
DO POSMAROWANIA DROŻDŻÓWEK:
- 1 chlust mleka
- 1 jajko
KRUSZONKA:
- 3 łyżki mąki pszennej, jasnej
- 3 łyżki mąki owsianej
- 2 łyżki ksylitolu
- 30g masła
OWOCE: 400-500g owoców jagodowych (truskawki, borówki, jagody, jeżyny czy maliny)
Sposób przygotowania:
- Przygotuj rozczyn: letnie mleko wymieszaj z mąką, cukrem i drożdżami. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-25min.
- W dużej misce wymieszaj przesiane mąki: pszenna i owsiana. Dodaj sól, ksylitol i wymieszaj suche składniki. Dodaj do nich jajko i rostopione oraz ostudzone masło. Wymieszaj. Następnie dodaj również rozczyn. Wymieszaj dokładnie, aby w cieście nie było grudek. Ostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – pod przykryciem, na około 1-1,5h.
- W misce utrzyj wszystkie składniki kruszonki.
- Gotowe ciasto podziel na 14 małych drożdzówek. Rozpłaszcz je. Na środku możesz zrobić delikatne wgłębienie szklanką. Rozłóż przygotowane ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Przygotuj owoce – truskawki pokrój w plasterki.
- Wyłóż owoce w centralnej części Twoich drożdżówek.
- Boki drożdżówek posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem.
- Drożdżówki posyp kruszonką.
- Wstaw do piekarnika i piecz 17 min.
- Gotowe drożdżówki podawaj ze szklanką mleka lub porcją owoców.
- Smacznego!
Jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie drożdżówek z owocami i kruszonką z tego przepisu, to koniecznie zrób zdjęcie (!) i wrzuć na instagrama oznaczając mój profil @kobieca_dietetyczka – nie ma nic lepszego niż zobaczyć Wasze wykonanie moich przepisów!
Ten przepis możesz również zobaczyć w formie VIDEO na moim YouTube kilkając poniżej!