Dieta śródziemnomorska – wartościowa, bogata w owoce, warzywa, pełne ziarna, zdrowe tłuszcze – dieta śródziemnomorska łączy w sobie zdrowie i smaki.
Dieta ta jest łączona z licznymi zaletami, jakie przynosi regularne stosowanie się do zasad diety śródziemnomorskiej. Wspiera pracę mózgu, zdrowie serca, reguluje poziom cukru we krwi, zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych…
Nie ma sztywnych zasad, którymi muszą się kierować osoby stosujące dietę śródziemnomorską. Jest wiele wytycznych, punktów, które po prostu warto uwzględnić do swojego sposobu odżywiania i stylu życia.
Z tego wpisu dowiesz się na czym polega dieta śródziemnomorska, jak możesz zacząć stosować jej zasady oraz jakie przyniesie to korzyści dla Twojego zdrowia.
Czym jest dieta śródziemnomorska?
Dieta śródziemnomorska opiera się na tradycyjnych produktach, z których korzystali mieszkańcy krajów Basenu Morza Śródziemnego (Włochy, Hiszpania, Grecja, Francja).
Nie ma sztywnych wytycznych, rozpisek i zasad, które należy spełnić, aby móc mówić „jestem na diecie śródziemnomorskiej”. Warto za to włączyć i ograniczyć pewne produkty. Dieta śródziemnomorska włącza takie produkty jak:
- świeże owoce,
- świeże warzywa,
- pełne zboża,
- strączki,
- orzechy i nasiona,
- zdrowe tłuszcze
Zaleca za to ograniczyć takie produkty, jak:
- żywność wysokoprzetworzona,
- jedzenie bogate w dodane cukry proste
Dieta śródziemnomorska:
- wspiera utratę masy ciała,
- chroni przed chorobami serca, zawałami,
- chroni przed rozwojem cukrzycy typu II,
- wspiera zdrowie mózgu,
- dostarcza składniki przeciwzapalne, które wspierają Twój wygląd.
Plusy diety śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska wykazuje cały szereg plusów dla Twojego zdrowia.
Wspiera zdrowie serca
Dieta śródziemnomorska jest powiązana ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju chorób serca i zawałów.
Badania porównujące dietę śródziemnomorską i dietę o obniżonej zawartości tłuszczu wykazują, że dieta śródziemnomorska zmniejsza zapychanie tętnic, zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych, co ma bezpośredni wpływ na zdrowie serca.
Optymalny poziom cukru we krwi
Dieta śródziemnomorska jest bogata w cały szereg bogatoodżywczych składników: owoce, warzywa, orzechy, nasiona, pełne zboża i zdrowe kwasy tłuszczowe.
Taki wzór żywienia pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi i chroni przed rozwojem cukrzycy typu II.
Dieta śródziemnomorska zmniejsza wahania cukru we krwi, poprawia poziom hemoglobiny likowanej HbA1c.
Wspiera funkcjonowanie mózgu
Dieta śródziemnomorska wspiera zdrowie i pracę mózgu. Chroni przed rozwojem chorób takich jak Alzheimer, demencja, zachowanie funkcji wykonawczych na starość.
Co jeść na diecie śródziemnomorskiej?
Najwięcej:
- warzywa,
- owoce,
- orzechy i nasiona,
- strączki, ziemniaki, bataty
- pełne zboża,
- zioła, przyprawy,
- oliwa z oliwek extra vigrin
- jaja,
- sery, jogurty,
Jedz rzadko:
- czerwone mięso (wołowina, wieprzowina),
- słodzone napoje,
- żywność zawierająca cukry dodane,
- przetworzone mięsa,
- oleje rafinowane,
- żywność wysokoprzetworzona
Dieta śródziemnomorska dobra dla zdrowia, to dieta głównie opierająca się o produkty roślinne i z mniejszą ilością produktów odzwierzęcych. Jednak jaja, ryby, owoce morza są zalecane – 2-3 razy tygodniowo.
Śródziemnomorski styl życia to także: regularna aktywność fizyczna (np.: zgodnie z WHO 150-300 minut aktywności o umiarkowanej intensywności w tygodniu dla dorosłych), posiłki spożywane w gronie bliskich, zmniejszanie poziomu stresu czy socjalizacja na różne sposoby.
Co warto jeść?
- Warzywa: pomidory, brokuły, jarmuż, sałaty, szpinak, cebula, kalafior, marchew, brukselka, ogórki, ziemniaki, bataty,
- Owoce: jabłka, banany, pomarańcze, gruszki, truskawki, grejpfruty, winogrona, daktyle, figi, melony, arbuz, brzoskwinia, nektarynka, śliwka,
- Orzechy, nasiona, masła orzechowe i pestki: migdały, orzechy włoskie, orzechy makadamia, orzechy laskowe, nerkowce, słonecznik, pestki dynii, masło orzechowe z orzeszków ziemnych, masło z migdałów,
- Strączki: fasola, groszek, soczewica, ciecierzyca,
- Pełne zboża: płatki owsiane, ryż brązowy, ryż czerwony, kasza gryczana, kukurydza, pieczywo pełnoziarniste, makarony,
- Ryby i owoce morza: łosoś, sardynki, tuńczyk, makrela, krewetki, małże, krab, homar,
- Mięso: kurczak, kaczka, indyk,
- Jaja: jaja kurze,
- Nabiał: mleko, sery, jogurty (zaleca się stosować nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu),
- Zioła i przyprawy: czosnek, bazylia, mięta, rozmaryn, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz czarny,
- Zdrowe tłuszcze: oliwa z oliwek extra virgin, awokado, olej lniany tłoczony na zimno
Przykładowy jadłospis z diety śródziemnomorskiej
Wypróbuj, czy dieta śródziemnomorska jest dla Ciebie.
Podsumowanie
Dieta śródziemnomorska to nie jeden, konkretny wzór odżywiania się.
Aby być na diecie śródziemnomorskiej warto zadbać o to, aby zjadać każdego dnia duże ilości warzyw, owoców, produktów, które dostarczą zdrowych tłuszczy (oliwa, awokado, orzechy, nasiona). Warto też dbać o całe swoje życie, relacje, zmniejszenie czynników stresowych, tak, aby być zdrową na całe lata.
Dietę śródziemnomorską oraz mój kurs, z którym schudniesz na lata kupisz tutaj: