Turbo-czekoladowe i wysokobiałkowe słodycze to nie problem! Długo zastanawiałam się nad przygotowaniem TEGO WŁAŚNIE przepisu, ale wreszcie jest i on!
Mięciutkie kulkeczki. Czekoladowe trufle. Wegetariańskie słodycze. Fasola znowu w użyciu. I jak tu żyć bez tych strączków? 😀
Czekoladowe trufle z fasoli:
- 1 puszka fasoli czerwonej, konserwowej (240g po odsączeniu zalewy)
- 4 suszone daktyle
- 1 miarka WPC/WPI (30g) – rekomenduję o smaku wanilia lub czekolada (jeśli nie masz białka w proszku, możesz pominąć ten składnik)
- 1 łyżka miodu lub sropu z agawy
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka kakao gorzkiego
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- szczypta soli1-2 łyżki mleka lub napoju roślinnego (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- 2 rządki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na minimum 30 min. do nasiąknięcia. Po tym czasie odlej wodę i zblenduj daktyle dokładnie.
- Fasolę przepłucz na sitku, zblenduj razem z sosem daktylowym, WPC, miodem, masłem orzechowym, kakao, ekstraktem waniliowym, solą i mlekiem na gładką masę.
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
- Z masy fasolowej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, możesz obtoczyć je w kakao, aby łatwiej było Ci je formować. Na koniec każdą kulkę polej roztopioną czekoladą.
Dobre tipy: Gotowe kulki możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku do 4 dni.
Jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie czekoladowych trufli z fasoli z tego przepisu, to koniecznie zrób zdjęcie (!) i wrzuć na instagrama oznaczając mój profil @kobieca_dietetyczka – nie ma nic lepszego niż zobaczyć Wasze wykonanie moich przepisów!