przepisy

Czekoladowe trufle z fasoli

Turbo-czekoladowe i wysokobiałkowe słodycze to nie problem! Długo zastanawiałam się nad przygotowaniem TEGO WŁAŚNIE przepisu, ale wreszcie jest i on!

Mięciutkie kulkeczki. Czekoladowe trufle. Wegetariańskie słodycze. Fasola znowu w użyciu. I jak tu żyć bez tych strączków? 😀

Czekoladowe trufle z fasoli:

  • 1 puszka fasoli czerwonej, konserwowej (240g po odsączeniu zalewy)
  • 4 suszone daktyle
  • 1 miarka WPC/WPI (30g) – rekomenduję o smaku wanilia lub czekolada (jeśli nie masz białka w proszku, możesz pominąć ten składnik)
  • 1 łyżka miodu lub sropu z agawy
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka kakao gorzkiego
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli1-2 łyżki mleka lub napoju roślinnego (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • 2 rządki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na minimum 30 min. do nasiąknięcia. Po tym czasie odlej wodę i zblenduj daktyle dokładnie.
  2. Fasolę przepłucz na sitku, zblenduj razem z sosem daktylowym, WPC, miodem, masłem orzechowym, kakao, ekstraktem waniliowym, solą i mlekiem na gładką masę.
  3. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
  4. Z masy fasolowej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, możesz obtoczyć je w kakao, aby łatwiej było Ci je formować. Na koniec każdą kulkę polej roztopioną czekoladą.

Dobre tipy: Gotowe kulki możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku do 4 dni.

Jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie czekoladowych trufli z fasoli z tego przepisu, to koniecznie zrób zdjęcie (!) i wrzuć na instagrama oznaczając mój profil @kobieca_dietetyczka – nie ma nic lepszego niż zobaczyć Wasze wykonanie moich przepisów!

Powrót do listy

Polecane posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *