Proste, szybkie i przepyszne – możesz je zrobić z dowolnych składników (użyj takiej mąki, jaką akurat masz w domu czy dowolnego mleka).
Przygotuj je w sezone na śliwki lub poza nim! Możesz użyć na przykład wiśnie, czereśnie, brzoskwinie – każde soczyste owoce… Do dzieła!
Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowego ciasta ze śliwkami:
- 3 szklanki mąki – ja użyłam: 1 szklanka mąki owsianej, 1 szklanka pełnoziarnistej i 1 szklanka zwykłej pszennej. Ty możesz użyć jeden typ mąki lub pokombinować – tak jak ja ;p (około 450g)
- olej rzepakowy – 50g (5 łyżek)
- czekolada gorzka – 100g (1 tabliczka)
- ksylitol – 130g
- kakao gorzkie – 15g (1,5 łyżki)
- jaja kurze – 3 sztuki
- 1 szklanka napoju migdałowego / innego napoju roślinnego / mleka (230ml)
- 1 szklanka wody (230ml)
- szczypta soli, kilka kropli aromatu waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki – 600g (masa owoców bez pestek)
Sposób przygotowania czekoladowego ciasta ze śliwkami:
- Wymieszaj suche składniki: mąki, ksylitol, kakao, sól i proszek do pieczenia.
- Do garnka wlej olej i dodaj czekoladę. Roztop czekoladę.
- Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z mlekiem, aromatem i wodą.
- Do suchych składników dodaj mleko z zółtkami dokładnie mieszając. Następnie, nadal mieszając dolej: rozpuszczoną czekoladę oraz wodę.
- Gdy masa będzie już płynna wmieszaj delikatnie ubite białka.
- Do formy do pieczenia przelej ciasto. Ułóż na wierzchu przekrojone na pół śliwki bez pestek.
- Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.
- Gdy zakończy się pieczenie – zostaw je w piekarniku i gdy lekko ostygnie – wyciągij.
Podawaj ostudzone 😉
Z tego przepisu wyjdzie Ci 12 porcji. Każda z nich będzie miała około 280 kcal. Sprawdzi się świetnie jako przekąska lub do kawki. Możesz je zjeść na drugie śniadanie czy podwieczorek 😉