Buddha bowl z komosą, fetą, groszkiem, awokado i innymi świeżymi warzywami to NIGDY nie będzie zły pomysł na obiad czy lunch do pracy. Bowle i sałatki to fajny pomysł na szybki posiłek na wynos.
W tej opcji komosę możesz zastąpić inną dowolną kaszą, fetę jakimś ulubionym serem, tofu lub kawałkami ryby, a warzywa – wybierz według preferencji smakowych, ale pamiętaj, że im bardziej kolorowo – tym więcej witamin i minerałów!
Buddha bowl z komosą ryżową:
- 200g komosy ryżowej
- 1 opakowanie sera feta (pół sera tpu feta!)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 papryka
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 4 rzodkiewki
- 200g groszeku zielonego, mrożonego
- 1 łyżka ulubionych pestek do posypania (np.: słonecznik, konopia, czarnuszka, sezam)
- dressing: 1 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy, sok z 1 cytryny, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.
- Groszek gotuj ok. 7 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
- Rzodkiewkę pokrój w plasterki, pomidorki przekrój na pół, paprykę w paski, awokado w kostkę i skrop odrobiną soku z cytryny.
- Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszaj.
- W głębokiej misce/miseczce ułóż kolejno wszystkie składniki, całość posyp nasionami i polej dressingiem. Smacznego!
Dobre tipy: Resztkę z takiego obiadu możesz zapakować do pojemniczka i zabrać następnego dnia do pracy jako II śniadanie!
Jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie buddha bowla z komosą ryżową z tego przepisu, to koniecznie zrób zdjęcie (!) i wrzuć na instagrama oznaczając mój profil @kobieca_dietetyczka – nie ma nic lepszego niż zobaczyć Wasze wykonanie moich przepisów!